Koffie

Welke koffie heeft welk cafeïnegehalte?

Hoeveel cafeïne in koffie, dat hangt natuurlijk af van hoeveel cafeïne er in een drankje of voedsel zit. Want cafeïne consumeer je niet alleen bij koffie en de zogenaamde “energy drinks”, maar ook bij thee, cola en zelfs chocolade. Laten we eens nader bekijken om welke bedragen het gaat. De hoeveelheden suiker in “energiedrankjes” zijn zeker twijfelachtiger. Cafeïne in koffie: de basis Cafeïne is een alkaloïde die voornamelijk voorkomt in koffiebonen, theebladeren en cacaobonen. Alkaloïden zijn van nature voorkomende stikstofhoudende verbindingen, die elk een specifiek effect hebben op dierlijke of menselijke organismen. Nicotine en diverse opiaten vallen bijvoorbeeld ook in de groep van alkaloïden. Koffiebonen en kant-en-klare koffie hebben verschillende cafeïnegehaltes. Zelfs de bonen zelf bevatten verschillende hoeveelheden cafeïne.

Wat het in de koffie maakt, hangt ook af van

  • hoe heet ze werden geroosterd,
  • hoe fijn de koffie is gemalen en
  • hoe lang hij heeft getekend.
  • op welke temperatuur werd het getrokken.

De bekendste koffiesoorten worden Arabica en Robusta genoemd. Ze verschillen onder meer in het cafeïnegehalte. Arabica-bonen zijn slechts half zo hoog als Robusta-koffie. Arabica heeft gemiddeld 1,2 procent cafeïne, Robusta 2,2 procent. Als u uw cafeïne-inname wilt beperken, is het goede nieuws dat arabica veel vaker voorkomt. Soms mengen fabrikanten zelfs een portie Robusta bonen om de koffie sterker te maken. Ik heb de belangrijkste verschillen tussen Arabica en Robusta al uitgelegd. Het gemiddelde cafeïnegehalte van koffie en ander voedsel Ter indicatie: de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid heeft 200 miligram (mg) cafeïne per enkele dosis en 400 mg per dag bij gezonde volwassenen als veilig beoordeeld. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, kunnen daarom 200 mg per dag innemen zonder hun kind te schaden. Maar wat betekent dat als het wordt omgezet in koffie, espresso, thee of chocolade? De volgende tabel geeft een overzicht. Voor drankjes vermeld ik het cafeïnegehalte eenmaal per 100 milliliter en eenmaal per portie. Espresso bevat bijvoorbeeld qua hoeveelheid meer cafeïne dan filterkoffie, maar nog minder per kopje omdat het kopje meestal kleiner is. De indicatie per 100 ml en per portie maakt dit transparant.

Maar zoals ik al zei, je moet niet blindelings op de informatie vertrouwen, vooral niet als het om koffie gaat. Dit zijn gemiddelde waarden, waar een kopje koffie sterk van kan verschillen. De onderzoekers testten meer dan 100 espresso’s en cappuccino’s in Schotland, Italië en Spanje. De afgemeten hoeveelheid cafeïne per portie varieerde van 48 tot maar liefst 317 miligram! Een deel van 317 miligram is officieel niet langer als ongevaarlijk geclassificeerd en voldoet ruim driekwart van het dagmaximum.

Dat moet echter een vrij groot deel zijn geweest waarvan hopelijk iedereen voor zichzelf kan denken dat het niet per se gezond is. Sorry dat ik je niets specifieks kan vertellen over je persoonlijke cafeïneconsumptie. Het onderwerp is gewoon niet diepgaand onderzocht en het cafeïnegehalte varieert enorm van kopje tot kopje. Ik kan zelfbrouwers in ieder geval deze vuistregel geven: hoe heter het is, hoe langer de koffie brouwt en hoe fijner het poeder, hoe meer cafeïne het water opneemt.

Bovendien lossen sommige cafeïnemoleculen op wanneer ze warm worden geroosterd. Omdat warmere braadstukken een donkerdere kleur hebben, is dit ook een indicatie van een lager cafeïnegehalte. Mogen kinderen cafeïne consumeren?

Ook interessant in de lijst van de hierboven gelinkte koffievereniging: een reep melkchocolade bevat 20 mg, een reep halfdonkere chocolade bevat al 80 mg cafeïne – meer dan een dubbele espresso. Het is goed dat kinderen over het algemeen sowieso niet van pure chocolade houden. Over het algemeen een goede vraag: hoe zit het met kinderen? Zijn er voor u bepaalde gezondheidsrisico’s door cafeïneconsumptie? Zijn er wettelijke voorschriften?