Wat is doet verpleegkundige?

Misschien heb je er als klein kind altijd al van gedroomd om later in het ziekenhuis te gaan werken of bij mensen thuis op bezoek te gaan om ze te verzorgen/genezen. Het zou ook kunnen dat je pas in de afgelopen jaren dat idee in je hoofd geplant kreeg. Hoe dan ook, Als jij geïnteresseerd bent in dit beroep is het handig om er eerst achter te komen wat het nou precies inhoudt, wat de competenties van een verpleegkundige zijn en wat je moet doen om verpleegkundige te worden. Lees snel verder als je erachter wil komen.

Wat doet een verpleegkundige dagelijks?

Het spreekt misschien wel voor zich, maar een verpleegkundige werkt in het ziekenhuis, verzorgingstehuis of gaat op huisbezoek bij patiënten. Je bent verantwoordelijk voor de verzorging van zieke mensen, gehandicapten of mensen die hulpbehoefent zijn. Deze verzorging heeft als doel: het genezen van patiënten, verzorgen en hulp bieden bij levensverbetering. Daarnaast ben je als verpleegkundige bevoegd om waar te nemen wat de toestand is van een patiënt en daar verslag over uit te brengen. Ook ben je als verpleegkundige in staat om medicijnen en injecties toe te dienen.

Competenties van een verpleegkundige

Als je te werk gaat als verpleegkundige is elke dag anders. Je komt elke dag weer in aanraking met verschillende mensen met elk hun eigen karakter. Om de beste hulp te kunnen verlenen moet je daarom als verpleegkundige moet je daarom overweg kunnen gaan met elk type mens. Competenties die je als verpleegkundige toch echt wel zou moeten hebben zijn als volgt:

  • Stressbestendigheid
  • Integriteit
  • Sociaal zijn
  • Harde werker
  • Geduldigheid
  • Professionaliteit


Het kan een hele uitdaging zijn om patiënten op een rutige en professionele manier te benaderen, daarbij een praatje te maken en je vaardigheden tot uiting laten komen. Deze combinatie vergt veel oefening en jaren ervaring. Het is daarom van belang dat je zeer gemotiveerd bent als je besluit deze wereld te betreden.

Verpleegkundige worden

Als jij dit allemaal wel ziet zitten en niet kunt wachten om te gaan starten, kun je gaan kijken wat je moet doen om verpleegkundige worden. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen. Als je van de middelbare school komt kun je starten met een MBO verpleegkundige opleiding waar de basis van het verpleegkundige vak wordt geleerd. Je kunt daarna eventueel nog doorstromen naar de opleiding HBO verpleegkundige. Hier wordt je opgeleid op een wat specialistischere manier. Tevens kun je deze opleiding ook starten als je van de havo (of hoger) af komt. Je kunt deze opleiding ook verkort doen. Dan kies je voor de HBO verpleegkundige verkort opleiding. Over het algemeen kun je stellen dat de MBO opleiding wat praktischer is ingesteld en de HBO opleiding weer wat meer theoretisch.

Tegenwoordig worden we steeds ouder. Wat ervoor zorgt dat de behoefte naar zorg ook toeneemt. Verpleegkundigen zijn daarom zeer gewild. Ongeacht of je de MBO of HBO opleiding gaat volgen kun je er van uitgaan dat je tijdens je carrière als verpleegkundige kunt doorgroeien naar hogere functies.