Verschil tussen vaststellingsovereenkomst en beëindigingsovereenkomst

Hoewel het voor een leek misschien lastig is om de verschillen te onderscheiden, zijn ze er wel degelijk. Een vaststellingsovereenkomst een vaak een rechtelijke stap, waarbij contractueel van beide kanten goedkeuring nodig is. Ook geldt dit voor een beëindigingsovereenkomst, maar het grote verschil is is dat laatst genoemde nog teruggedraaid kan worden. Beide overeenkomsten komen vaak aan bod als er een geschil is ontstaan tussen werkgever en werknemer. Niemand zit op een hoop gedoe te wachten, maar soms ontkomen we er helaas niet aan. Als je merkt dat er een geschil ontstaat tussen jou en je werkgever, dan is het te adviseren om aan de slag te gaan met professionele hulp.

vaststellingsovereenkomst

Welke nadelen zijn er bij een vaststellingsovereenkomst?

Naar het toewerken van een vaststellingsovereenkomst kan er soms veel druk vrijkomen vanuit de werkgever. Ook gaat dit vaak gepaard met slechte voorwaarden en hier ben je als werknemer zeker niet bij gebaat. Door professionele hulp te gebruiken kan je er dus voor zorgen dat je niet met een slap voorstel wordt afgescheept. Daarnaast is het toewerken naar een vaststellingsovereenkomst tijdens ziekte zeer ongunstig. Zit je namelijk ziek thuis en teken je een vaststellingsovereenkomst samen met je huidige werkgever, dan heb je vervolgens geen recht meer op een ww-uitkering.

Onderhandel over de ontslagvergoeding bij een beëindigingsovereenkomst

Krijg je vanuit de werkgever een beëindigingsovereenkomst aangeboden, dan moet je hier niet direct mee akkoord gaan. Er zit vaak voldoende onderhandelingsruimte in de overeenkomst. Een professional welke gespecialiseerd is in het onderhandelen van dergelijke overeenkomsten kan er vaak een stuk meer uitkrijgen. Voor de werknemer is het dus zeer verstandig een professional in te schakelen. Er zijn verschillende manieren om gezamenlijk te kijken naar het voorstel. Je kan het traject bijvoorbeeld volledig uit handen geven, maar je kan er ook voor kiezen om iemand naar bepaalde stukken te laten kijken.

Bespreek de opties bij de voorgestelde overeenkomsten

Zoals eerder genoemd kan je dus onderhandelen over de voorgestelde ontslagvergoeding. De hoogte van dit bedrag hangt natuurlijk van meerdere factoren af. Ook is het voor jezelf noodzakelijk om hierin een goede afweging te maken. Heb je het bijvoorbeeld nog naar je zin en wil je niet, dan kan je proberen het onderste uit de kan te halen. Uiteraard moet je hierbij wel waken voor een situatie waarbij het met elkaar praten niet meer mogelijk is. Als je echter in een situatie zit waarbij je de keuze al hebt gemaakt om ergens anders aan de slag te gaan, dan is het komen tot een beëindigingsovereenkomst wellicht een stuk makkelijker.

Laat je goed informeren

Laat je altijd goed informeren als je een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst wilt gaan teken. Het is zeker niet onverstandig om een professional naar het contractvoorstel te laten kijken. Zo weet je zeker dat je er niet nadelig uit komt en weet je ook direct wat je rechten en plichten zijn. Neem rustig de tijd en teken niet direct een overeenkomst. Druk vanuit de werkgever kan namelijk een verkeerde keuze tot gevolg brengen.