Thuissportschool

Thuistraining versus sportschool: voor- en nadelen

Train thuis of in de sportschool – veel mensen stellen zichzelf deze vraag aan het begin van hun trainingsreis. Wat spreekt er voor en wat ertegen?

Waarom Sportschool?

Vrijwel iedereen staat of staat ingeschreven bij een sportschool. Het lidmaatschapsgeld kan een hindernis zijn, maar de kosten kunnen een goede reden zijn om deel te nemen aan de training. Als je dan in de sportschool bent, heb je meestal een grote keuze aan apparatuur en cursussen. Van cardiotraining tot krachttraining tot yoga en boksen, alles is mogelijk. Het gebrek aan variatie is geen excuus meer. Daarnaast is er de enorme verscheidenheid aan apparaten zoals dumbbells, kettlebells, krachtstations en dergelijke – een overtuigend argument voor de sportschool, vooral voor krachtsporters. Hier ontmoet je ook gelijkgestemde mensen die je ook zullen pushen. Trainers kunnen je ook handige tips geven en je voortgang bijhouden.

Waarom thuistraining?

Er zijn ook veel factoren die pleiten voor training aan huis: U heeft misschien eenmalige aanschafkosten voor uw basisuitrusting, maar u bent niet aan een contract gebonden. Er is geen maandelijkse bijdrage, wat op termijn een echte kostenbesparing kan zijn. Tip: Ken je onze foodspring workouts al? Of je nu wilt afvallen, in vorm wilt blijven of spieren wilt opbouwen – bij ons vind je veel gratis trainingsschema’s en passende verklarende video’s. Wanneer je thuis traint, ben je ook nog eens volledig flexibel en hoef je niet op openingstijden gebaseerd te zijn. Ook het weer of de verkeerssituatie zit je niet in de weg. Net als andere leden die de apparaten tijdens piekuren blokkeren. Je kunt je homegym naar eigen idee inrichten – het grote aanbod in de sportschool kan uiteindelijk overweldigend zijn. Plus: U alleen gebruikt en onderhoudt uw apparaten, zodat u zich niet al te veel zorgen hoeft te maken over een gebrek aan hygiĆ«ne. De uitwisseling met andere sporters zoals in de sportschool mag thuis ontbreken, maar de constante vergelijking kan je ook onder druk zetten. Met een home workout kun je je volledig concentreren op jezelf en je training. Er zijn echter geen coaches die kunnen wijzen op een slechte houding of je handige tips kunnen geven.

Zoals je kunt zien, zijn er voor- en nadelen voor trainen in de sportschool, maar ook voor thuis sporten. In onderstaande tabel hebben we de belangrijkste keuzehulpen voor u samengevat. Wat u uiteindelijk kiest, hangt helemaal af van uw wensen en mogelijkheden. Je kunt beide natuurlijk ook combineren: trainen in de sportschool en thuis. Apparatuur voor thuistrainingen Als je besluit om je training thuis te doen, heb je een paar basisprincipes nodig – zelfs als je alleen met je eigen lichaamsgewicht traint.