Standkachel

Standkachel voor auto’s

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt bij de standkachels personenwagens tussen twee soorten bijverwarming:

  • standkachels op waterbasis
  • standkachel op luchtbasis

Standkachels op waterbasis werken meestal in moderne auto’s. Door hun compactheid kunnen ze gemakkelijk in het motorcompartiment worden gemonteerd.

Hoe werkt een standkachel op waterbasis?

  1. Een verbrandingsluchtventilator blaast zuurstof de verbrandingskamer in. Een deel van de lucht wordt in een secundaire kamer gevoerd.
  2. Deze secundaire kamer wordt voorverwarmd met een gloeibougie. 3. Wanneer een bepaalde temperatuur in de kamer is bereikt, wordt er brandstof in gepompt.
  3. Het brandstof-luchtmengsel wordt via de gloeibougie ontstoken. De resulterende vlam komt de verbrandingskamer binnen. Zodra de vlam gestabiliseerd is, wordt de gloeibougie uitgeschakeld.
  4. De opgewekte warmte wordt overgedragen aan het koelmiddel in de warmtewisselaar. Een elektrische circulatiepomp zorgt ervoor dat het koelwater circuleert tijdens de gehele werking van de watergebaseerde bijverwarming.
  5. Het verwarmde water stroomt naar de warmtewisselaar van de voertuigverwarming. De warmte wordt via de voertuigventilator naar het interieur geleid.
  6. Nadat de temperatuur van het koelwater is gestegen tot ca. 70 ° Celsius, schakelt de besturing over op deellast, wat energie bespaart.

Voordeel van een standkachel op waterbasis

Ten opzichte van de luchtgestuurde standkachel heeft de watergedragen standkachel het voordeel dat deze ook de motor verwarmt en zo voor een beter startgedrag zorgt.

Standkachel op luchtbasis

Standkachels op luchtbasis worden meestal in vrachtwagens en campers geïnstalleerd. Ze worden voornamelijk in het kajuitinterieur gemonteerd.

Ze zuigen de cabinelucht aan met behulp van een ventilator en verwarmen deze. onderhoud Standkachels kunnen worden geactiveerd via een timer of op afstand. Afstandsbediening kan worden gedaan via radio of smartphone. veiligheid Met name in het koude seizoen zorgen standverwarmers ervoor dat de autoruiten op tijd voor de start worden ontdooid en niet verkleuren.

Hierdoor heb je vrij zicht op de straat. Elke bijverwarming voldoet ook aan verschillende veiligheidsvoorschriften, zodat de bedrijfsveiligheid altijd is gewaarborgd. Waardebehoud Een koude start belast automotoren ongeveer evenveel als 70 kilometer rijden op de snelweg. Een moderne bijverwarming op waterbasis verwarmt niet alleen het interieur, maar in veel voertuigen ook het koelcircuit van de motor. De koude startfase, die zeer slijtage-inducerend is, wordt vermeden, wat het waardevastheid van het voertuig ten goede komt.