Vijver

Je vijverwater vies? Met deze tips heb je altijd helder water

Kun jij door het vieze, groene water in je vijver niet meer genieten van de vissen die er in zwemmen? Dan is het tijd om er iets aan te doen (eigenlijk ben je dan zelfs al iets te laat). Door het water op de juiste manier te behandelen heb je binnen een mum van een tijd weer een mooie, schone vijver waar je van kunt genieten. Lees in dit artikel een aantal tips om je vijverwater weer helder te krijgen. 

Plaats apparatuur in het water

Allereerst, is de juiste vijver apparatuur echt onmisbaar voor het schoonhouden van je vijver. Dit scheelt jou zelf een heleboel werk omdat de apparatuur eigenlijk het onderhoud al voor je uitvoert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een vijverpomp en een vijverfilter. Deze zijn er van verschillende merken, zo is er bijvoorbeeld de oase vijverpomp. Deze apparatuur is eigenlijk de belangrijkste factor in het schoonhouden van je vijver. 

Geef je vissen niet te veel eten

Een andere factor is het voer wat je aan je vissen geeft. Het is belangrijk om niet te veel voer in het water te gooien, dit kan het water namelijk ook vies en troebel maken. Geef daarom liever vaker een klein beetje voer dan in één keer een heleboel. Wanneer je heel veel voer in het water gooit, zal er een groot gedeelte onopgegeten blijven. Hierdoor zakt het voer naar de bodem en maakt het het water troebel. Overigens is het ook handig om geen vissen in het water te laten die erg veel wroeten in de bodem. Hierdoor kan vuil sneller worden verspreid door het water en wordt het water sneller vies. 

Plaats zuurstofplanten

De laatste tip is om voldoende zuurstofplanten in het water te plaatsen. Dit is niet alleen voor de vissen van levensbelang, maar ook voor de kwaliteit van het water. Zuurstofplanten zorgen er namelijk voor dat er geen algvorming plaatsvindt. Algen vormen zich voornamelijk in de zomer op warme dagen. Wanneer er algen in je vijver komen, kan het water snel groen en troebel ogen. Dit verpest jouw vijverplezier snel. Zuurstofplanten kunnen hierbij een goede eerste stap zijn. Wanneer zuurstofplanten niet voldoende lijken te zijn, plaats dan ook een luchtpomp of een waterval in de vijver. Hierdoor blijft het water stromen en wordt nieuw zuurstof rondgepompt in de vijver. 

Als je deze tips hebt opgevolgd zou je vijverwater binnen enkele dagen alweer een stuk helderder moeten zijn.