Je erfenis verdelen, hoe pak je dat aan?

Het is uiteraard ontzettend vervelend als een van je naasten overlijdt. Dit gaat gepaard met veel verdriet en je zult een tijdje nodig hebben om deze gebeurtenis te verwerken. In sommige gevallen duurt dit langer dan bij anderen, maar het is nooit fijn als iemand in je omgeving overlijdt.

Bij het overlijden van een van je naasten komen een hoop zaken kijken. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat er een mooie begrafenis wordt geregeld, maar ook dat de erfenis op een eerlijke manier wordt verdeeld. Er zijn situaties waarin dit voor veel problemen kan zorgen.

Een conflict door het verdelen van een erfenis

Er zijn families waarin er grote conflicten zijn ontstaan toen een van de familieleden overleed. Dat komt dan meestal doordat diegene zijn of haar testament niet goed en duidelijk genoeg heeft vastgelegd of omdat niet iedereen tevreden is met het testament. In dit soort gevallen is het erg lastig om dichter bij elkaar te komen om samen op zoek te gaan naar een geschikte oplossing. Hier speelt natuurlijk veel meer in mee dan je je vooraf kunt voorstellen want een familie kan vaker in een conflictsituatie terecht komen. Als dit het geval is, is het vervelend als dit ervoor zorgt dat de band met je familieleden zo erg verslechterd dat je elkaar nog amper spreekt. Daarom is het van belang om te weten wat er in Nederland is afgesproken over het verdelen van erfenissen. Er zijn namelijk bepaalde wetten die mee spelen wanneer je een erfenis gaat verdelen. Een erfenis verdelen kan veel problemen opleveren en daarom is het van belang dat je goed weet op welke manier je dit kunt voorkomen.

Schakel een advocaat in

Als je bang bent dat in jouw familie een conflict ontstaat wanneer iemand overlijdt, is het een goed idee om op zoek te gaan naar een advocaat of notaris die je hierbij kan helpen. In het geval van een conflict is de advocaat meestal de beste optie. Dit komt doordat je een advocaat vooral kunt gebruiken om je vragen over het juridische vlak van de erfenis te stellen. Vaak zal dit hetgeen zijn wat je nodig hebt wanneer je te maken hebt met een conflict over de verdeling van de erfenis. Het is wel verstandig om pas een advocaat in te schakelen wanneer het echt een conflict is. Dit is namelijk een teken van wantrouwen richting de andere partij en dit kan de situatie lastiger maken in het begin.

Een notaris inschakelen

Bij het verdelen en ontvangen van een erfenis zul je langs moeten komen op het kantoor van een notaris. Dat komt doordat een notaris alle zaken omtrent het ontvangen van een erfenis met je kan regelen. Het is bijvoorbeeld ook handig om hulp te vragen aan een notaris wanneer je aangifte erfbelasting moet doen. Zo zorg je er namelijk voor dat je hier geen fouten bij maakt waardoor je later ineens voor een onverwachte belastingaanslag komt te staan. Dit zou uiteraard erg vervelend zijn en daarom is het verstandig om op tijd hulp te vragen zodat dit je niet overkomt.