Tuinsproeier

Ik zou willen dat ik dit eerder wist over tuinbesproeiing

De gezondheid en uitstraling van een tuin hangt helemaal af van de kwaliteit van het onderhoud dat je eraan pleegt. Wat het onderhoud een stuk makkelijker maakt is een beregeningssysteem. Bij beregening worden gieters en tuinslangen achterwege gehouden en zorgt het systeem ervoor dat bloemen en planten automatisch water krijgen. Een beregeningsplan maakt het mogelijk om de beregening optimaal te laten sproeien, zodat het gazon en de planten er mooier uitzien en er geen stukken worden vergeten.Maar hoe weet je welk beregeningssysteem het beste bij jouw tuin past? Wij vertellen het je allemaal in dit artikel.

Beregening voor de kleine tuin: kan dat wel?

De grootte van de tuin bepaalt welk beregeningssysteem het beste past bij jouw situatie. Er bestaan zowel eenvoudige systemen als varianten die je kunt bedienen met je mobiele telefoon, afhankelijk van de persoonlijke voorkeur.Wanneer je een kleine tuin hebt met hier en daar wat groen, dan is een handsproeier toch wel de beste oplossing. Met andere beregeningssystemen komt het water onnodig op het terras wat kan resulteren in groene aanslag. Heb je daar nou totaal geen zin in? Dan kun je kiezen voor een druppelslang, dit systeem pompt een lage hoeveelheid water per uur bij de planten. Deze kun je bedienen door een tijdklok op de waterkraan te plaatsen of een aansluiting op de beregeningscomputer.

Sproeiers voor de middelgrote tuin

Een tuin met een middelgroot formaat heeft vaak een gazon en een plantenstrook. Daarnaast zijn veel tuinen ook rechthoekig, waardoor veel mensen kiezen voor een zwenksproeier. Ook zou je kunnen kiezen voor een pop-up sproeier. Hier hoef je niet te slepen met de tuinslang en is de installatie mooi weggewerkt zodat je er tijdens het grasmaaien geen last van hebt. Eventueel kan een tweede zwenksproeier worden gebruikt wanneer de plantenstrook net niet bereikt wordt.Een andere keuze zou de multi sproeier kunnen zijn, deze kan naast een vierkant ook een cirkelvormige vlakte besproeien.

Beregening voor de grote tuin

Voor alle grotere oppervlakten kan gebruik worden gemaakt van klepelsproeiers. Hierin kun je kiezen voor rondsproeiers, die worden geplaatst in het midden van een gebied, of sectorsproeiers. Deze besproeien een van te voren ingestelde sector. Deze sproeiers hebben een diameter van ongeveer 30 meter. Er bestaan zelf sproeiers met een diameter tot 70 meter, namelijk kanonsproeiers. Deze sproeiers zijn dus een stuk zwaarder en hebben dan ook niet genoeg aan de waterleiding. Bij beregening van zo’n groot oppervlak moet gebruik worden gemaakt van een pomp.