Tuintafel

Genieten in de tuin

De zomers worden langer, de winters worden natter, de elektriciteit is goedkoper, de tijd is schaarser en betaalbare stadsappartementen worden kleiner. Wat krantenlezers al lang weten, verandert in toenemende mate ons vrijetijdsgedrag – en komt ook tot uiting in de tuinmeubeltrends. Dit jaar ervaren we een onverwachte terugkeer van de parasol met binnenverlichting, nieuw ontwikkelde buitenbanken en representatieve tuintafels die de show stelen uit enkele huiskamers.

Misschien was het de dubbele zomer met tropisch warm weer en ontelbare uren zonneschijn die er vaak voor zorgden dat mensen buiten zaten, zelfs als het uur vooruit was. Misschien herinnerde een vindingrijk persoon zich dat 15 jaar geleden verlichte parasols werden aangeboden.

Feit is: de geschiedenis herhaalt zich – en in dat geval komt het goed uit. Omdat de huidige modellen geen lampen of batterijen nodig hebben, zijn ze in vergelijking lichter en goedkoper. En omdat parasols tegenwoordig steeds grotere formaten hebben, zijn er ook zeer uitgestrekte vrijdragende parasols met kleine lampjes ingebouwd in de steunen. Hierdoor wordt de zonwering ’s avonds een gezellig paviljoen. De toevoer van de leds wordt verzekerd door een klein zonnepaneel dat aan de bovenzijde van het scherm is verwerkt.

Grote tuintafels gemaakt van natuurlijke materialen

Liever zit je aan een van de echt uitnodigende tuintafels, die lange tijd echte eettafels zijn met wel 10 zitplaatsen. Er is veel mogelijk als het gaat om materiaalkeuze: een interessante variant is bijvoorbeeld een tafelblad van naast elkaar liggende keramische planken. Deze zijn in vele dessins verkrijgbaar, bijvoorbeeld in een frisse, witgrijze look met een bedrukte, reliƫfachtige houtnerf.

Keramiek heeft het voordeel dat het zeer onderhoudsvriendelijk, robuust en tegelijkertijd een natuurlijk materiaal is. Bijkomend voordeel: de tafels zijn doorgaans relatief goedkoop, van uitstekende kwaliteit, omdat ze gemakkelijk te demonteren zijn – dit bespaart ruimte tijdens verzending – en eventueel op het terras. Een ander populair materiaal is hout; teak wordt voornamelijk buiten gebruikt.

De door ons tentoongestelde massief houten tafels gaan jarenlang buiten mee en krijgen na verloop van tijd een typisch grijs patina. Als je de bruine kleur wilt behouden, olie de meubelen dan regelmatig in (let op: geen olie in vochtig hout, anders kan het zwart worden). De tafels maken indruk met hun elegante design en huiselijke chique, zodat sommige mensen ze in de woonkamer kunnen plaatsen. Als massief hout teveel werk voor je is, kies dan voor gelaagd laminaat. Hier wordt het hout weerbestendig geconserveerd onder een onderhoudsvriendelijke – en veelzijdige – kunstharsafdichting.

Teak is een klassieker die uit de mode raakt.

Overigens zijn ook kleine bijzettafels van teakboomschijven erg populair, zeker in combinatie met een relax loungeset en multifunctionele ligstoelen. Wie ervoor kiest, brengt een uniek stuk op het terras en maakt tegelijkertijd de vaak rechthoekig ogende zitgroepen visueel los.