Waterdicht

Een waterdicht huis is een veilig huis

Bij het aanschaffen van een woning zal je aan veel moeten denken. Financiële zaken, grondzaken, hoe lang je van plan bent er te wonen. Je zal ook willen kijken naar hoe bestendig het huis is tegen de weersomstandigheden. Nattigheid, vooral langdurige nattigheid kan het fundament van het bouwwerk enorm toetakelen. Dit is genoeg reden om voorzorgsmaatregelen te nemen zodat je de getaxeerde waarde van het huis borgt. Dat terzijde, als een deel van het huis extreem koud is, dan verbruik je meer energie om de rest van het huis op temperatuur te houden. Ook wat dit betreft is het raadzaam om je woning goed af te dichten en te isoleren. Qua gezondheid kun je hier ook alleen maar baat uit halen.

De kelder gezond houden

Het waterdicht maken van de kelder is iets wat vaak over het hoofd gezien wordt. Dit is met name belangrijk vanwege het grondwaterpeil. Grotendeel van Nederland is gebouwd onder het Normaal Amsterdams Peil. Hierdoor komt het vaak voor dat kelders te maken krijgen met vochtigheid. Allereerst is een kelder of berging het beste gediend bij het droog houden van voedingsmiddelen. Wanneer dit niet het geval is, en er water door de muren trekt, bestaat de kans op ongedierte, schimmels en algen. Dit is niet alleen slecht voor de kelder maar ook voor de gezondheid van iedereen die de ruimte betreedt. Het kan vol met water staan en glad worden. Bij gladheid zou je direct een gespecialiseerd bedrijf erbij willen roepen voordat er iemand uitglijdt en, in ergste gevallen, een letsel oploopt. Al met al is het verstandig om waterproblemen gelijk aan te pakken.

Hoe gaat het in z’n werking

Een kelder waterdicht maken kan hoofdzakelijk op twee manieren gebeuren; van de buitenkant of binnenkant. Over het algemeen is het waterdicht maken van een kelder of kruipruimte vanaf de buitenkant het meest vanzelfsprekende. Voorkomen is beter dan genezen. Als je er vroeg bij bent door het vanaf het begin goed af te dichten, dan is het halve werk al gedaan. Het afdichten tijdens het bouwprocess is ingewikkeld en kun je het beste overlaten aan vakdeskundigen. Er zijn namelijk vier verschillende lagen die veel gebruikt zijn bij het afdichten van kelders. In elk stadium van dit process moet de laag van daarvoor eerst opdrogen. Lekkages kun je van binnenuit ook dichten met een smeerbaar product wat je verwerkt tot een mortel. Dit kun je zelf doen. Toch is enige bouwervaring aangeraden voordat je hieraan begint.