Een slaapmat kopen? Let dan hierop.

Wanneer je gaat kamperen wil je echt genieten van je vakantie. Hier hoort een goede nachtrust ook bij natuurlijk. Daarom is het belangrijk om je slaapplek goed voor elkaar te hebben. Om u te helpen met het kiezen van de juiste slaapmat hebben wij alle belangrijke elementen op een rijtje gezet. Veel leesplezier! 

Schuim slaapmat 

Een schuim slaapzak is ideaal voor de kampeerders die zo weinig mogelijk gewicht mee willen zuilen. Deze soort slaapzak noemen we ook wel een noppen slaapmat. Ga je bijvoorbeeld naar een festival of backpacken? Dan is deze keuze ideaal. Ze zijn namelijk ook nog eens goedkoop. Het nadeel van deze lichtgewicht matjes is wel dat ze niet het comfortabelst zijn, maar luxe is voor de echte outdoor fans vaak geen probleem. Bent u zo’n outdoor liefhebber en bent u ook nog opzoek naar wandelschoenen? Neem dan eens een kijkje bij Kampeerhal Roden voor professioneel advies.  

Self Inflateble slaapmat 

Een echte topper is de Self Inflateble slaapmat. Deze soort slaapmat kan zichzelf opblazen. Dat scheelt je dus weer een opblaaspomp aan ruimte. Ze zijn een stuk lichter dan de standaard slaapmat, in veel opties verkrijgbaar en tegenwoordig te verkrijgen in vele prijsklassen. Deze slaapmat is dan ook ideaal voor alle kampeerders. Ga je naar een festival, outdoor activiteit of verblijf je op de camping? Dan doe je er zeker wijs aan om een poging te wagen met deze slaapmat.  

Luchtbed 

Een klassiekertje: het luchtbed! Omdat luchtbedden al zo lang bestaan zijn er ondertussen oneindig veel varianten van gemaakt. Welke dikte, afmeting of welk materiaal je maar zoekt, de keuze is reuze. Met dit type slaapmat slaap je erg comfortabel. Ga je dus voor een echte relax vakantie? Dan kun je het best een luchtbed aanschaffen. Ook zijn er opties met een ingebouwde pomp. Je kunt het dus zien als de comfortabele versie van een Self Inflateble slaapmat. Het nadeel van dit type slaapmaat is dat je de kans hebt dat er lekken in de stof komen. Zorg er dus voor dat je een geschikte ondergrond kiest voor je je luchtbed oppompt.  

Lichtgewicht slaapmat  

Last but not least: de lichtgewicht slaapmat. Dit type slaapmat is er in drie verschillende varianten. Het leuke is dat we alle drie de soorten al genoemd hebben in deze blog: de schuimvariant, de Self Inflateble variant en natuurlijk het luchtbed. Dit matje wordt veel gebruikt voor het kamperen. Daarnaast maken outdoor liefhebbers hier veel gebruik van. Mocht je interesse hebben in dit type slaapmat moet je rekening houden met het seizoen. Dit type slaapmat wordt vaak gekenmerkt door een bepaalde R-waarde. Deze waarde heeft aan in welke mate het isoleert tegen grondkou. Hieronder ziet u welke R-waarde voor welk seizoen ideaal is: 

  • R-waarde: 1-2 = Zomer 
  • R-waarde: 2-3 = Lente of herfst 
  • R-waarde: 3-5 = Winter 
  • R-waarde: 5+ = Extreme winter