“In het donker zie je meer”, luidt de slogan van BrabantNacht. En dat is waar, ’s nachts gaan er deuren open die anders gesloten blijven. Ik las zelfs over het openen van putdeksels op de blog van Katharina in Nederland. Maar weet je wat ?! Als ik Eindhoven, Breda en Helmond bezoek, ontdek ik zoveel spannende en fascinerende dingen dat één nacht beslist niet genoeg is. Zelfs een weekend is extreem krap. Drie steden in twee dagen, een uitdaging voor ons als vrienden van Slow Travel. Maar ik laat de kat meteen uit de tas, we beheersen het met vlag en wimpel en met veel plezier. De plaatsen liggen aan een spoorlijn en liggen niet zo ver uit elkaar, dus de reistijd is zeer beperkt.
Street art in Breda
Eerste stop, Breda. We willen het Graffic Matters Festival echt zien, in ieder geval een deel ervan. Er is helaas geen tijd voor workshops en lezingen over het onderwerp “Visual Stories you care about”. We duiken in de verschillende tentoonstellingen in en rond het voormalig Breda Museum. Ik ben dol op de tentoonstelling van posters van over de hele wereld. Soms meer, soms minder politiek – maar altijd met veel zeggingskracht. Toegegeven, niet elk bericht bereikt mij, afhankelijk van het land van herkomst van de graficus, kan het zijn dat ik de sociale en politieke achtergrond mis. Nog steeds fascinerend om te zien hoe weinig tekst je nodig hebt om je verhaal te vertellen. Bij de postercollectie van de Duitse ontwerper en activist Klaus Staeck is de achtergrond overwegend duidelijk. Zijn satirische provocaties tegen sociaal onrecht, rechts radicalisme en vernietiging van het milieu gaan over de onderwerpen die ook mijn jeugd hebben beïnvloed.
De animaties van Studio Smack, die binnen in een van de tentoonstellingsruimtes te zien zijn, inspireren mij meteen. Er is een ongelooflijke verbeeldingskracht en expressiviteit in de films. Geweldige kleuren en animaties, ik kan er geen genoeg van krijgen. Gelukkig zijn er op internet ook veel video’s te vinden, dus bekijk ze zeker eens. (Er is een video aan het einde van het artikel) Maar voor de Blind Walls Gallery moet je echt naar Breda. Er staat een app en heel veel street art foto’s online, maar zo’n kleine foto is natuurlijk niets vergeleken met de werkelijkheid. Langs de muren van een parkeerplaats of verstopt in de kleine zijstraatjes van het voetgangersgebied komen we overal kleurrijke street art tegen. Oh, en terwijl je toch al in Breda bent, neem dan natuurlijk een kijkje in het schattige stadscentrum met zijn historische gevels, mooie hofjes en heerlijke pleintjes vol met terrasjes. Daar hebben we dit weekend helaas geen tijd voor, we hebben een afspraak in Helmond voor BrabantNacht.
Brabantse Nacht in Helmond
Voor de 75 kilometer hebben we maar een uur nodig, en we zijn er op tijd voor de start van het evenement. Voor een van de negen locaties van de BrabantNacht moet je van tevoren beslissen om bijzondere eigenschappen in het donker te ervaren. Het spectrum is breed en strekt zich uit van attractiepark de Efteling tot het designcentrum van Eindhoven. Of gewoon Helmond, onze keuze voor vanavond. De start met een diner in de voormalige cacaofabriek komt ons erg goed uit. Na een dag sightseeing hebben we echt honger. Het eten is erg lekker, maar we moeten het vandaag stellen zonder een rustige en ontspannen sfeer. Door het evenement BrabantNacht is het behoorlijk druk en in de entreehal van de cacaofabriek zijn de jongens en meisjes zich aan het opwarmen voor hun streetdance en hiphopoptreden.
We krijgen de volgende dag een preview van hun optreden te zien op het Urban Matterz Festival. Ze bewegen snel en vakkundig synchroon met het snelle ritme van de muziek, helaas veel te snel voor een scherpe foto bij weinig licht. De BMX-bikers die de heuvel buiten gebruiken voor hun tricks hebben een behoorlijk tempo en hebben de neiging om in het donker bewegend beeld te geven.
Hangende zaklampen wijzen ons de weg naar Kasteel Helmond, dat tegenwoordig uitzonderlijk ’s nachts bezoekers verwelkomt. Schijnwerpers verlichten de vier ronde torens, bekroond met puntige daken op elke hoek van het gebouw. Het enorme waterkasteel uit de 14e eeuw, overigens de grootste van Nederland, weerspiegelt zich rondom in het water. We worden waardig begroet door een man met hoge hoed, we worden begroet met een levendig muzikaal welkom op de binnenplaats, en dan worden we door de kamers van het kasteel geleid door een passend geklede gastvrouw. De geschiedenis van het kasteel, het dagelijkse leven en de feesten worden dichter bij ons gebracht. En in het pand kunt u schilderijen, antiek meubilair en stoffering bewonderen. Een klein drankje in de ridderzaal, daarna begeven we ons naar Hotel West-Ende, waar we een aangenaam rustige nacht doorbrengen. Onze badkamer is onlangs gerenoveerd en heeft een geweldige regendouche, verder is de kamer aangenaam groot, maar niet heel bijzonder ingericht.
We erkennen de kwaliteit van het hotel de volgende ochtend bij het ontbijt. De kamer in het historische deel van het huis is charmant en het ontbijtbuffet biedt een paar kleine kenmerken die de dag goed beginnen. Ik snijd met een schaar verse kruiden voor mijn roerei en trakteer mezelf daarna op heerlijke poffertjes met verse fruitsalade en heerlijke boerenyoghurt. Versterkt, gaat het met een kleine omweg naar het treinstation. Natuurlijk mag ik een architectonisch hoogtepunt van de modernere soort niet missen. Want net als in Rotterdam staan in Helmond kubuswoningen van architect Piet Bloem. De gelijkenis is dan ook opvallend, in feite zijn ze, afgezien van de kleuren, ronduit identiek.
Cool Eindhoven
Maar nu naar Eindhoven. Op onze treinreis naar huis moeten we daar sowieso overstappen, dus een langere tussenstop is een goed idee. Tijdens mijn bezoek aan Eindhoven in het voorjaar ben ik verliefd geworden op deze stad vol toffe locaties en daar valt nog zoveel meer te ontdekken. Voor vandaag zijn we op pad gegaan om het voormalige industrieterrein van Philips Strijp-S te verkennen. De oorspronkelijke naam voor het gebied is gebleven, evenals veel van de industriële en administratieve gebouwen van Philips. Alleen het bedrijf zelf is er niet meer. Daarom veel creatieve en culinaire dingen, waar je ook kijkt. Er wordt fijn gekookt, er wordt bier geschonken en er wordt chocolade gemaakt. De lokale bevolking vertelt me dat hier ook het lekkerste en meest bijzondere ijs van Eindhoven is. Er is mooi design voor wonen en aankleden en een waar walhalla voor bijzondere meubels en accessoires in vintage stijl. We ontdekken ook een skatehal en een soort markthal met een grote variatie aan lekkernijen. Ondanks een goede selectie eten we hier niet.
De Down Town Gourmet Market in het stadscentrum werd ons aangeraden en daar gaan we nu heen. Even later staan we een beetje ongelovig aan het begin van de aangegeven straat. Er is hier geen teken van een markt. Maar dan zweven de geuren van eten naar ons toe en zodra we door de poort zijn, bevinden we ons in een culinair paradijs. Overal op de binnenplaats en binnen staan tafels en banken, en om hen heen worden lekkernijen van over de hele wereld bereid. We ontdekken de lekkerste ham en pizza uit Italië, Mexicaanse burrito’s en Japanse sushi. Nasi Goreng, Indonesische kip of Vietnamese soep zijn ook vertegenwoordigd, evenals sandwiches en Nederlandse frietjes. Steaks worden gebakken en verse vis wordt op de grill gekookt. Als toetje kun je kiezen tussen taarten, wafels of ijs. Ja, ik zal ooit weer weg zijn. Maar eerlijk gezegd, Eindhoven en de Down Town Gourmet Market zien me weer.
Meer recreatie en evenementen
Leuk om door Brabant te rijden, ook leuk om andere delen van Nederland te bereizen.
Jammer alleen dat Nederland een vrij duur land is.
Daar is nu een oplossing voor, de kortingskaart van nappas.nl. Diverse dagjes uit en evenementen kun je met de kaart bezoeken met korting. En zo wordt een duur land ineens een erg leuk land.