Alles wat u moet weten over het keto-dieet

Ik wilde weten welke effecten de extreme vermindering van koolhydraten heeft op mijn lichaam – met andere woorden: hoe mijn lichaam reageert op een verandering in metabolisme en hoe dit mijn gezondheid, mijn gewicht en mijn leven be├»nvloedt.

De basisprincipes van keto:

  • Het keto-dieet is eenvoudig uitgelegd
  • Voordelen en nadelen van het ketogene dieet
  • Veelgestelde vragen over keto- of koolhydraatarme extremen

Het keto-dieet is eenvoudig uitgelegd

Het keto-dieet is in feite geen dieet, maar een metabolische verandering waardoor het lichaam leert zijn energie uit vet te halen en niet uit koolhydraten. De verandering begint zodra u maximaal 20 g koolhydraten per dag consumeert.

Hoe komt het positieve keto-effect tot stand?

De conclusie van alle wetenschappelijke studies over voeding: “Als je het zonder koolhydraten doet en je dieet overschakelt op vet als primaire brandstof, verandert je hele metabolisme op een gunstige manier”. Dit betekent: het vet kan ontsnappen uit het vetweefsel en komt beschikbaar voor de rest van het lichaam – ook al eet je veel vet.

Welke rol speelt insuline hierin?

De verklaring hiervoor is het constant lage insulinegehalte. Koolhydraten uit aardappelen, brood, etc. laten ons bloed normaal overspoelen met glucose (= suiker), waarna de alvleesklier insuline afgeeft om de bloedsuikerspiegel weer te verlagen. De insuline fungeert dan niet alleen als sleutel met behulp waarvan de suiker uit de koolhydraten kan worden opgeslagen in de vetcellen, maar leidt ook tot een onderbreking van de vetverbranding waardoor afvallen onmogelijk wordt. Als u langdurig te veel insuline gebruikt, kan insulineresistentie ontstaan, die vervolgens weer kan optreden Nog een probleem: het lichaam geeft vaak te veel insuline af na maaltijden die koolhydraten bevatten. Hierdoor daalt de bloedsuikerspiegel, wat weer leidt tot onbedwingbare trek. Het geheim van het succes van het keto-dieet ligt naast de ketonen in de constant lage bloedsuikerspiegel.

Geen insuline betekent:

Vetverbranding wordt niet gestopt!
De vetopslag is niet geactiveerd!
De bloedsuikerspiegel daalt niet -> hunkeren kan in de eerste plaats niet ontstaan.

En het keto-dieet begint al bij een goed keto ontbijt, zodat je de rest van de dag geen hong er hoeft te leiden.