Eierkoker

Alles over de hardheidsgraad, de hoeveelheid water en heerlijke ontbijteieren

Perfect ontbijtei dankzij de eierkoker

Een heerlijk, perfect gebakken ontbijtei rondt het begin van de dag af. Eieren koken zoals jij ze graag bij het ontbijt eet, is echter altijd een kwestie van geluk. Tenzij je een eierkoker gebruikt! * Dit artikel bevat gelieerde links naar Amazon. Wat is een aangesloten link? Ontbijteieren bereiden is een kunst op zich. Er moet met veel factoren rekening worden gehouden zodat het perfecte ontbijtei uiteindelijk op tafel ligt: ​​exacte kooktijden moeten worden aangehouden, het gewicht en de grootte van de eieren spelen een doorslaggevende rol, de hoeveelheid water in de pan heeft invloed op de consistentie van het ei en de warmte die door de kachel wordt gegenereerd. In sommige gevallen beslissen seconden of het ei de gewenste consistentie heeft.

De eierkoker: een droom van het perfecte ontbijtei

Het wordt een stuk makkelijker als je een eierkoker gebruikt. Een eierkoker is een elektrisch keukenapparaat dat gebruikt kan worden om eieren mee te koken en de hardheid van het ei te bepalen. Een piep geeft aan wanneer het ei klaar is. Wat interessant is, is dat er twee verschillende soorten kookprocessen zijn die eierkokers kunnen gebruiken om het perfecte ontbijtei tevoorschijn te toveren. Sommige fabrikanten regelen de hardheid en kooktijd via de hoeveelheid water die in de eierkoker wordt gevuld. Andere aanbieders hebben hun apparaten zo ontworpen dat het kookproces en daarmee de hardheidsgraad met een schakelaar wordt ingesteld. Hier wordt ook een bepaalde hoeveelheid water bijgevuld, maar dit is voor elk kookproces hetzelfde.

De eierkoker: hoe werkt het?

Een normale eierkoker, zoals het model van Russel Hobbes of de Ovomat, bestaat uit een heater waarin water wordt verwarmd en een opzetstuk waarin de eieren veilig worden gestoken. Ten slotte worden de eieren afgedekt met een deksel met aan de bovenzijde een opening zodat de waterdamp die ontstaat tijdens de bereiding in de eierkoker kan worden afgezogen. Het deksel dient tevens als bescherming tegen de resulterende hitte en mogelijke waterspetters. Bij een eierkoker worden de eieren niet in een waterbad gekookt, maar met hete stoom verwarmd tot de gewenste hardheid is bereikt. Het principe is vergelijkbaar met dat van een stoomkoker. Voordat u ze in de eierkoker klaarmaakt, moeten de eieren aan het uiteinde worden doorboord. Dit kan meestal moeiteloos worden gedaan met het doorsteekhulpmiddel dat bij de meeste eierkokers wordt geleverd. Nu wordt het water voor de eierkoker gemeten met een maatbeker en gevuld in het apparaat, waar het verdampt wordt door een elektrisch verwarmingsoppervlak. Bij eenvoudigere apparaten zonder elektronische hardheidsinstelling klinkt een akoestisch signaal zodra het water is verdampt. Afhankelijk van de hardheid van de eieren kan het tot 15 minuten duren voordat het akoestische signaal klinkt.